Saborna Crkva

Sabornu crkvu Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila podigao je knjaz Miloš Obrenović daleke 1819. godine i za vreme njegovog boravka u Požarevcu ona je bila saborni hram.

Osveštao je 1823. mitropolit beogradski Agatangel. Pored toga što je podigao crkvu knjaz je, zajedno sa svojom porodicom i uglednim gostima, često posećivao i prisustvovao liturgijama koje su se u njoj održavale. Jednoj od liturgija prisustvovao je pruski oficir Pirh koji je ostavio značajna svedočanstva o životu na dvoru knjaza Miloša u Požarevcu.

Kako je bogata prošlošću i svojom skoro jednostavnom arhitekturom, nesumnjivo spada u naše zanimljive i važne spomenike crkvene kulture.

Sabornu crkvu je SO Požarevac, na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, proglasila i za nepokretan spomenik kulture. Svojevremeno je izgrađena bez zvonika, isto kao neke značajne crkve tog vremena, u Kragujevcu, Jagodini. Zvonik je naknadno dozidan. Na zapadnoj strani crkve nalazi se bogato ukrašen portal izveden u srpsko-vizantijskom stilu. Ovaj čuvar našeg neprocenjivog kulturnog, duhovnog blaga i nasleđa, posetiocima nudi svoju bogatu živopisnu unutrašnjost, vredne stare zapise.

Ikone na ikonostasu naslikao je Nikola Marković 1870. godine. One imaju određenu istorijsku i umetničku vrednost. U oltaru crkve nalazi se mermerni sveti presto koji je izrađen u Pešti, isklesan od crvenkastog mermera i uglačan do visokog sjaja. U kompleksu Saborne crkve, na samom ulazu u nju, nalazi se velelepni Eparhijski dvor koji, pored crkve, čuva pobožnost i verski plamen Požarevljana.

Zadovoljite radoznalost, bilo da ste vernik, putnik ili turista, posetite ovo sveto mesto, osetićete kako vam dušu preplavlja blagost i obožavanje religiozne tradicije koja vekovima traje kod srpskog naroda.

Telefon: 012 223 832

Manastiri

U blizini Požarevca nalaze se manastiri: Rukumija 12 km, Zaova 16 km, Bradača 25 km, Nimnik 25 km, Vitovnica 45 km, Gornjak 52 km, Tumane 56 km, Trška crkva 87 km i Pokajnica 50 km.