Okružno Zdanje

Građenje monumentalnog Okružnog zdanja predstavljalo je za Požarevac ostvarenje bliskog kontakta sa Evropom.

Tim pre što u Požarevcu i okolini, pa i znatno šire, nije bilo i nema značajnijeg objekta te vrste iz osamdesatih godina 19. veka, kada se Srbija, kao mlada kraljevina (proglašena 1882.godine) trudila da u mnogim pogledima uhvati korak za starom Evropom. Okružna vlast je 1882. godine počela porezom da skuplja novac za izgradnju Zdanja. Porez se skupljao pet godina.

Projekat za izgradnju Okružnog zdanja je uradio inženjer Miler. Na mestu Zdanja nekada se nalazio konak kneginje Ljubice koji je srušen, posle čega su isušeni baroviti tereni (na mestu gde su danas pijaca i park). Zgrada Okružnog zdanja izgrađena je 1889. godine. Prema pričama starih Požarevljana, na izgradnji Zdanja su radili italijanski majstori.

Fasada Zdanja, rađena u duhu bečkog akademizma, podećala je svojim oblikom i pojedinostima na zgrade italijanske renesanse. Ispred Zdanja se nalazi lepo uređen park koji je izgrađen 1894. godine.

Zdanje, danas, predstavlja zgradu Skupštine opštine grada i jedan je od najlepših primera ondašnjeg graditeljstva. Preživelo je prirodne stihije i više požara ali i dalje prkosi vremenu i izaziva divljenje posetilaca. Ineresantno je da se spomene da je zgrada ove veličine u ono vreme završena za godinu dana.

Za više od sto godina svoje istorije, Okružno zdanje je postalo značajan arhitektonski, graditeljski, istorijski i kulturni spomenik grada i šireg područja.