Manifestacije

Etno festivali i manifestacije
U duhu tradicije i očuvanju starih srpskih zanata, sportskih igara, spremanju etno hrane i očuvanju drugih srpskih običaja, na teritoriji Grada Požarevca organizuju se etno festivali i manifestacije.

Najpoznatiji su:

1. Uskršnji etno festival;

2. Sestroljinski dani i

3. Ostrovački bećarac.

Uskršnji etno festival se održava drugog dana Uskrsa, u Poljani, odnosno u manastiru Sestroljin.
Ove 2009. godine Uskršnji etno festival biće organizovan po peti put. Na prošlogodišnjem festivalu učestvovalo je oko 1.160 učesnika iz cele Srbije. Učesnici su se nadmetali u folklornim igrama, u spremanju tradicionalnih jela, u starim sportskim disciplinama, starim zanatima.

Bio je organizovan i izbor za najlepše ofarbano Uskršnje jaje, kao i nadmetanje u tucanju farbanih uskršnjih jaja.
Organizatori ovog festivala su KUD »Mladost« iz Poljane, Grad Požarevac i Turistička organizacija Požarevac.
KUD »Mladost« iz Poljane pod ovim imenom deluje od početka 2001. godine. Inače, svoju tradiciju postojanja i afirmaciju kulturno-umetničkog rada društvo neguje od ranih tridesetih godina prošlog veka. U svom sastavu ima folklornu, muzičku, likovnu i etno sekcijу i broji preko 150 članova.

Etno sekcija svoje etno umeće, ručne radove, stare zanate, pripremanje hrane na stari tradicionalan – etno način krunisala je organizovanjem ovog festivala.
Zavirili smo malo i u njihov kuvar:
* Seoska pašteta: ispeći 5 srednjih krompira u ljusci i oljuštiti ih. Krompire izgnječiti i dodati 500 gr samlevenih čvaraka, 300 gr sitno seckanog praziluka, 5 barenih jaja ispasirati. Sve to sjediniti.
* Proja zeljanica: zamesiti testo od kukuruznog brašna (400 gr ), 4 jaja, šolja za belu kafu masnoće, 300 gr tvrdog sira i 150 gr isitnjenih čvaraka. Ispeći u pečnici.
* Vasilice: zamesiti obično testo od belog brašna i kvasca. Od testa praviti male lepinje i do pola ih peći u pečnici.

Na pola pečenja iz izvaditi i pržiti na vreloj masnoći. Vasilice se spremaju za srpsku Novu godinu tako da se obavezno koristi masnoća od pečenice koja se sprema za Božić.

Sestroljinski dani održavaju se takođe u Poljani, u manastiru Sestroljin od 17. – 19. avgusta. Ova manifestacija ima kulturno – duhovni karakter i možemo reći da su to dani preobraženja. Organizatori su Crkvena opština Poljana, MZ Poljana i Centar za kulturu.
Učesnici manifestacije su pesnici, slikari, etno ansambli.

Ostrovački bećarac je manifestacija koja takođe neguje stare srpske običaje, etno hranu, stare zanate i besedništvo zdravica. Održava se u selu Ostrovo, 21. jula na dan Svetog velikomučenika Prokopija.

Učestvuju folklorni ansambli, organizuje se izložba ručnih radova, kao i etno hrane i starih zanata.
Organizator ove manifestacije je MZ Ostrovo i Crkvena opština Ostrova.
Kao što samo ime govori selo Ostrovo nalazi se na jednom od najvećih dunavskih ostrva, koje se proteže od ušća reke Velike Morave do Ramskog grebena. Ostrovo se nalazi na veoma važnom geostrategijskom mestu, spajajući Banat sa Pomoravljem i Braničevom.

Ono je jedinstven prirodno fortifikacioni sistem koji štiti prolaz Dunavom ispred banatsko braničevskog levka, koji postepeno smanjuje širinu reke pre njenog ulaska u Đerdap.
Po usmenom predanju koja su uverljiva obzirom da su potkrepljena i arheološkim istraživanjima prvo naselje Ostrova bilo je na pet kilometara istočno i nizvodno od današnjeg sela, na potezu poznatom pod imenom Selišta. Najstarija naselja na Ostrovu potiču iz vremena vičanske kulture. Istorijski izvori koji opisuju pohode Aleksandra Makedonskog 335. godine pre naše ere potvrđuju da je ratovao protiv Tribala i da pobeđeni Tribali beže na ostrvo Peuke.

Tribali su najznačajnije pleme u IV veku na Balkanu. Čitav niz istorijskih elemenata ukazuje da je ostrvo Peuke ustvari Ostrovo.
Tokom mlađeg gvozdenog doba Ostrovo postaje bazno područje za ekspanziju kelta na jug. Što se tiče vremena pod Turcima nema mnogo podataka, sem da su mnoge porodice iz Srbije prebegle na Ostrovo pred turskim zulumom. 1753. godine je Ostrovo označeno kao Srpsko naselje.

Putopisac tog vremena Tabue je zapisivao broj domova, a kasnije to radio i sve uredno zapisivao Korabinski.
Krajem prošlog veka mladi sve više odlaze iz Ostrovo. Ostrovljani da bi očuvali kulturne i istorijske vrednosti, i razvili turističke potencijale svog Ostrova organizuju Ostrovački bećarac i druge manifestacije.