Duh Grada

Čarobna moć Požarevca, počinje da deluje na Vas, onaga trenutka kada zakoračite na njegovo tlo. Možda nije najlepši, ni najčuveniji, ne ni najvažniji – ali sigurno, grad u kome ljudi najviše uživaju. Već na prvi pogled šetajući pešačkom¨štraftom¨ kako požarevljani zovu Ulicu Stari Korzio i obilazeći tržne centre naići ćete na vesele, gostoljubive ljude koji su zaljubljeni u dobar provod, možda malo nepredvidljive ali uvek ispunjene neiscrpnim entuzijazmom.

Svaki deo grada ima svoj poseban, lični šarm ali ovaj deo u centru Požarevca, gde se nalazi ¨štrafta¨, za požarevljane je isto što i Skadarlija za beograđane, Plaka za atinjane ili još bolje Monmartr za parižane. Na svakom koraku, u svakom pasažu, iza svakog ugla, posetioca očekuje neko novo izneneđenje: muzeji, galerije, ostaci prošlosti, zgrade iz 19. veka u koje je udahnut intezivan život savremenog Požarevca.

Svaki posetilac očaran je slikovitim i živim bojama. Ovaj deo grada je jedinstven, odiše koloritom. Krase ga mnogobrojni, kafići, restorani, kafane, trgovi, drvoredi, turisti, ulični svirači, suvernirnice, solidna shopping ponuda. Kafane su oduvek imale zanačajno mesto u životu požarevljana. Zapisano je, da je 1911.godine Požarevac imao 80 kafana i jednog lekara. Kafana i danas ima mnogo sa čuvenim specijalitetima.

Sesti za ¨svoj¨ sto negde u uglu kafane ili kafića, odmah dobiti svoj omiljeni napitak, jer konobar i bez narudžbe zna šta pojedini gost voli, u kakvoj kafi uživa, na miru prelistati današnje novine ili proćaskati sa prijateljima o kulturnim, političkim i drugim događajima – bio je i ostao, mnogim Požarevljanima neizostavni dnevni ritual, pogotovo u neradne dane, kada se ima dovljno vremena.

Požarevljani vole pesmu i igru, kako i ne bi kada imaju gradski ženski hor ¨Barili¨, koji svojim uspesima na međunarodnim takmičenjima, dokazuje da je jedan od najboljih ženskih horova u zemlji. Ansambli narodnih igara i pesama Centra za kulturu Požarevca i Kostolca organizuju i šire izvorni duh igara i pesama sa ovih prostora.

U organizciji Centra za kulturu, svake godine početkom aprila, održavaju se glumačke svečanosti ¨Milivojevi dani¨ u čast barda pozorišne scene – Milivoja Živanovića. Narodna biblioteka, osnovana 1847. godine, najstarija je kulturna ustanova u ovom gradu.

Poželeli ste da u Požarevcu ostanente nekoliko dana?

Preporučujemo Vam da odsednente u hotelu sa dve zvezdice koji je lociran je u samom centru grada. Raspolaže sa preko 140 ležaja, nekoliko apartmana, više sala za ručavanje, kongresnom salom i parking prostorom.

Na periferiji grad se nalazi prenoćište-restoran koji raspšolaže sa 18 ležaja. Radnje, kojih ima na svakom koraku, ne mogu se ni prebrojati. Ako svet bude spasavan lepotom, kako je predviđao Dostojevski, nadamo se da i Požarevac ima zalihe takvog spasenja.