Čačkalica

Zainteresovani ste da se upoznate sa novijom istorijom Požarevca, relaksirate i razonodite? Preporučujemo Vam – izletište i spomen park Čačalicu. Nalazi se na istoimenom brdu inznad grada, na nadmorskoj visini od 200 m, na kilometar od centra grada. Pokrivena je gustom šumom i sa puno zelenila, cveća, ima i tri izvora. Šume su pokrivene sa preko sto vrsta drveta i blizu 20.000 stabala.

Ovde je prvi put u istočnoj Srbiji zasadjen kedar. Čačalica poseduje idealne uslove za šetnju i razgledanje biljnih vrsta, a napravljene su i brojne staze za rekreaciju i odmor, igrališta za decu.

Osećamo da je ekološka ravnoteža čoveka i prirode iznad svih naših razlika, izvor života i civilizacijska obaveza. Zato se na Čačalici privodi kraju gradnja Eko doma, između ostalog, koji će zaštititi i voditi brigu o ovoj prirodnoj sredini. Određujući naš odnos prema prirodi, apelujemo na sve, građane, posetioce Požarevca i šire, da pokažu mudrost, ljubav i dobru volju radi očuvanja lepote i neobičnosti prirode koja nas okružuje.

Čačalica je i spomen-park jer se na ovom prostoru nalaze i tri spomenika. Prvi na koji naiđete posvećen izginulima za vreme Drugog svetskog rata, drugi – sovjetskim vojinicima izginulim u Drugom svetskom ratu. Kuriozitet za ovaj spomenik je da je u njegovoj najbližoj okolini zasađeno 441 breza iz Rusije sa ruskom zemljom u znak sećanja na 441 izginulih vojnika i oficira.

Treći spomenik koji se nalazi na samom vrhu brda, ogromnih dimenzija je ¨Spomenik slobodi¨.